Kézilabda
Szőke Szonja

MTK legendárium | 209. rész

Publikálva: 2022.05.27 Frissítve: 2022.05.26 MTK Budapest

„Az MTK aranylánca”. (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 22. rész. Opata Zoltán (1900-1982). „Opatát felrúgták a tizenegyes előtt”

Még Opata aktív labdarúgói időszakában történt a meglehetősen humoros eset, melyen hetekig jót mulatott a közönség. Az 1922/23-as évadban több ízben játszott egymással az MTK és a VAC. Már az előző, 1922-es esztendőben lefolyt MTK-VAC mérkőzés meglehetősen túlfűtött hangulatban és botrányos jelenetektől tarkítottan zajlott le.

Az 1922-es Hungária úti mérkőzés azonban túltett mindezeken és igazi botrányba fulladt. A kék-fehérek több játékosuk kiesése miatt már meglehetősen feszült hangulatban léptek pályára. Nélkülözniük kellett a sérült Orthot, Kertész II-t, nem is szólva az aktuálisan külföldre távozottakról (Schaffer, Bíró, Konrád II. stb.) és a kiöregedőkről, mint pl. Vágó, Hlavay stb.
A pályára lépők: Plattkó, Kovács István, Mándi, Somogyi, Nádler, Nyúl II., Braun, Molnár, Opata, Weisz Lulu és Siklóssy voltak.
Az MTK szerezte meg az első gólt, azután a VAC védelme (Fischer, Grosz II., Singer) azonban minden támadást – néha a szó szoros értelemben – szétvert. A második félidőben azonban már fölénybe került a VAC és rövid időn belül kiegyenlített, majd vezetéshez is jutott. A hazai pályán játszó MTK ekkor nagyon rákapcsolt. A közönség hallatlan izgalmak között kísérte figyelemmel a küzdelmet. A lelátón hamar izzót a hangulat, csípős bekiabálások és hangos tüntetések követték egymást. Ennél feszültebb csak a pályán volt a helyzet, ahol az MTK bizonyítani, a VAC mindenáron győzni akart.

A pokol akkor szabadult el, amikor a 23. percben Opatát a tizenhatos vonalánál felrúgták. A játékot vezető és mindig jóindulatú Klug Frigyes szabadrúgást rendelt el a tizenhatos pont közelében. A nyugalmáról híres Molnár Gyuri közvetlen közelről látva az eseményt, tizenegyest követelt. Igazának alátámasztására valószínűleg valami épületes megjegyzést is tehetett a bírói ítéletre, melyért Klug azon nyomban kiállította. Talán kissé elhamarkodottan is. Legalábbis erre utaltak a következő események…

A szabadrúgás nyomán igazi tumultus támadt a VAC kapujánál. Klug azonnal lefújta a játékot és tizenegyest adott az MTK-nak. Minden bizonnyal Molnár kiállítását akarta korrigálni. Mindez arra volt jó, hogy most a VAC-nál szabadultak el az indulatok. Klug bírói döntését később azzal magyarázta: azért adott tizenegyest, mert szeme láttára Weisz Gyula könyökkel belevágott Siklóssy hasába. Ezt mások nem látták egyértelműen. Ami ezután történt az a mai NB I-ben elképzelhetetlen lenne. A VAC játékosok körülfogták a bírót, nekitámadtak, lökdösték, rángatták és a partjelzőhöz akarták vonszolni, aki nem látott szabálytalanságot. Klug Frigyes azonban látva a felfokozott hangulatot, nem volt hajlandó senkivel sem tárgyalni, kitört az őt inzultáló játékosok gyűrűjéből és bevonult az öltözőbe.

Az indulatok azonban csak ezt követően szabadultak el igazán… (folytatjuk)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!